Strategie, beleid en sturing

ArchiMate-modellen > MORA > Groupings > Strategie, beleid en sturing
Dit procesgebied omvat het bepalen van de koers, de sturing daarop en het borgen van de kwaliteit van een school. Onderdeel hiervan is ook het ervoor zorgen dat een organisatie in staat is de gewenste veranderingen uit te voeren op een gecontroleerde wijze.
Hoofdprocessen
Het procesdomein Strategie, beleid en sturing omvat de volgende hoofdprocessen:
Borgen (onderwijs)kwaliteit en wetgeving

Resultaat

 • De organisatie voldoet aan de (benoemde) kwaliteitseisen en wetgeving.

Vastgelegd in

 • Kwaliteitsplan of  -agenda
Rapporteren en evalueren

Resultaat

 • Controle en bijsturing op uitvoering van (strategische) planning.

Vastgelegd in

 • Audits, evaluaties en interne verantwoordingen
Verander- en verbeter management

Resultaat

 • De onderwijs- en bedrijfsvoering processen zijn efficiënt en effectief met inzet van actuele middelen en inzichten.

Vastgelegd in

 • Verbeterplannen, Programmaplannen en Project Portfolio
 • Voortgangsverslagen en besluitenlijsten
Visie bepalen, strategisch plannen en prognosticeren

Resultaat:

 • instelling die in het maatschappelijk belang ervoor zorgdraagt dat iedereen zich kan ontwikkelen en bedrijven/instellingen en overheid de beschikking hebben tot goed personeel.
 • inzicht in studentenaantallen en ontwikkelingen m.b.t. arbeidsmarkt
 • inzicht in benodigde middelen zoals faciliteiten, personeel, ed.

Vastgelegd in:

 • vastgestelde lange termijnplannen (strategie en dienst en college (meer)jaarplannen)) met toetsingscriteria en bijsturing
 • geschatte studentenaantallen
 • geschatte behoefte aan expertise (docenten) en middelen
Contextdiagram
Dit procesgebied omvat het bepalen van de koers, de sturing daarop en het borgen van de kwaliteit van een school. Onderdeel hiervan is ook het ervoor zorgen dat een organisatie in staat is de gewenste veranderingen uit te voeren op een gecontroleerde wijze. (Grouping) Strategie, beleid en sturing Een systeem dat risico- en kwaliteitsmanagement ondersteunt. (ApplicationComponent) Kwaliteit management systeem Een systeem voor het verzamelen, analyseren , voorspellen en presenteren van gegevens, o.a. voor het maken van beslissingen (decision making) Van hindsight, naar insight tot foresight: * wat gebeurde er * waarom gebeurde dit * wat zou er gebeuren * hoe kunnen we het laten gebeuren Dit omvat ondermeer: * Datamining * Datawarehouse * Data lake * AI - machine learning * Dashboards * is onderdeel van data science (ApplicationComponent) Business intelligence Resultaat: * instelling die in het maatschappelijk belang ervoor zorgdraagt dat iedereen zich kan ontwikkelen en bedrijven/instellingen en overheid de beschikking hebben tot goed personeel. * inzicht in studentenaantallen en ontwikkelingen m.b.t. arbeidsmarkt * inzicht in benodigde middelen zoals faciliteiten, personeel, ed. Vastgelegd in: * vastgestelde lange termijnplannen (strategie en dienst en college (meer)jaarplannen)) met toetsingscriteria en bijsturing * geschatte studentenaantallen * geschatte behoefte aan expertise (docenten) en middelen (BusinessProcess) Visie bepalen, strategisch plannen en prognosticeren Resultaat * Controle en bijsturing op uitvoering van (strategische) planning. Vastgelegd in * Audits, evaluaties en interne verantwoordingen (BusinessProcess) Rapporteren en evalueren Een systeem die het beschrijven en beheren van de enterprise-architectuur, de organisatie strategie en de organisatie uitlijning ondersteunt. (ApplicationComponent) Architectuur beheer systeem Een systeem dat helpt bij het bepalen en sturen van projecten, programma's en portfolio's. (ApplicationComponent) Project en programma management Resultaat * De onderwijs- en bedrijfsvoering processen zijn efficiënt en effectief met inzet van actuele middelen en inzichten. Vastgelegd in * Verbeterplannen, Programmaplannen en Project Portfolio * Voortgangsverslagen en besluitenlijsten (BusinessProcess) Verander- en verbeter management Resultaat * De organisatie voldoet aan de (benoemde) kwaliteitseisen en wetgeving. Vastgelegd in * Kwaliteitsplan of  -agenda (BusinessProcess) Borgen (onderwijs)kw- aliteit en wetgeving CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship CompositionRelationship Deze svg is op 08-04-2024 14:18:21 CEST gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2024 ArchiXL. ArchiMedes 08-04-2024 14:18:21 CEST
ArchiMate-element Strategie, beleid en sturing
Elementtype  : Grouping
Element-id  : Id-38e97f6e-49e7-6bc6-f625-28ba4423c8c5
ArchiMate-model  : MORA
Label  : Strategie, beleid en sturing
Documentatie  : Dit procesgebied omvat het bepalen van de koers, de sturing daarop en het borgen van de kwaliteit van een school. Onderdeel hiervan is ook het ervoor zorgen dat een organisatie in staat is de gewenste veranderingen uit te voeren op een gecontroleerde wijze.
MORA-type  : Procesdomein
ArchiMate-views  : 
Relaties  :